Amikor a mentesség a végsőkig fokozható
2017. július 23. írta: Netta21

Amikor a mentesség a végsőkig fokozható

IBS diéta tippek

Tegnap újra eszembe jutott, milyen nehezen is indult az én gyógyulási folyamatom. Hányszor ütköztem falakba, kerültem zsákutcába, főleg a diétát illetően. Úgy érzem eljött az ideje ennek a bejegyzésnek, amikor is megosztom kellemes és kevésbé kellemes tapsztalataimat.

Az IBS diéta jóval több, mint pusztán a laktóz-, glutén-, szójamentes (mindenmentes) étrend. Mire gondolok itt?

Aki ehhez hasonló problémával küzd, egy teljesen egyéni, személyreszabott étrendet kell kialakítson magának. Igen, magának, hiszen nincs „receptre írt diéta”

Az interneten talált információkat sem érdemes Szentírásként venni. El is mondom, miért.

Nagyon örültem, mikor egy kész listát találtam (az egyszerűség kedvéért csak Igen és Nem listának neveztem el) arról, mit ehet egy IBS-ben szenvedő ember. Megjegyzésként ott szerepelt feketén-fehéren: mindenki egyénileg kell kitapasztalja, neki mi fér bele az étrendjébe. Ez hamar értelmet nyert, hiszen az első hetekben saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyire félrevezetett az említett lista, amit nem mellesleg amerikai professzorok állítottak össze, hosszas kísérletezés után.

Nézzük mi vált be nekem, és mi kevésbé.

salad-791891_1280.jpg

     Forrás: Pixabay

Íme egy rövid lista az abszolút befutókról:

Avokádó. Az avokádó tartogatta számomra  a legnagyobb meglepetést. Salátába, krémbe is bátran használható, tonhallal párosítva pedig egyenesen tökéletes választás.

Brokkoli, cékla, kaliforniai paprika, saláta, spenót, paradicsom, retek.

Citrom, kiwi, mangó.

Eper, málna, cseresznye, meggy, áfonya, szeder.

Kókusztej, kókuszolaj, kókuszzsír: kiváló alapanyagok sütés-főzéshez egyaránt.

Sárgarépa, szintén nagyon finom köretnek, nem csak levesbe való zöldségnek.

Tojás: mondhatni az egyetlen kivétel a mentesség alól

Ezeket bizony minden lehetséges változatban tudtam és tudom is fogyasztani: köretként, salátában, levesben, még „desszertként” is.

Mindemellett nagy kedvencem lett a tonhal, amiért azelőtt szintén nem rajongtam.

Tejtermékek esetében megengedőbb a diéta: kis mennyiségben fogyasztható. Szerencsére már mindenféle tejtermék kapható laktózmentes változatban is: tej, túró, sajtok, joghurtok.

Ami a húsokat illeti bármelyiket lehet enni, csak az elkészítésére kell nagyon odafigyelni. Javasolt inkább a főtt vagy kevés olajban sütött változaton rágódni.

Teafélék: a listával ellentétben én egyedül a zöld teát tudom ajánlani. A menta és gyömbér teák kétségkívül jót tesznek az emésztésnek, ez esetben mégsem a legjobb választás. A fekete tea egyértelműen tiltólistás koffein tartalma miatt. Érdemes kísérletezni a különböző gyógyteákkal, hiszen mindenkinek más válik be.

 

Tiltólistás alapanyagok

K betűs: káposzta, karfiol, karalábé, kelbimbó, kukorica. Ezeket bizony úgy el kell kerülni, ahogy csak lehet. Idővel és fokozatosan újra lehet fogyasztani, sőt ajánlott is, hiszen számos, a szervezet számára szükséges vitamint tartalmaznak.

Pl, a káposzta jelentős C-, B1 és B2 vitamin forrása

Citrusfélék többsége: narancs, mandarin, stb.

Alkohol: hihetetlen, de az Igen listán szerepel több formája is, mint pl. Sör, Gin, Vodka, Whiskey azzal a megjegyzéssel, hogy „az alkohol irritálja a bélfalat, fogyasztását limitálni kell”.

Másik fontos tudnivaló, hogy a tésztaféléket is ajánlott kerülni. Ez egy kisebb tragédiával érhet fel azoknak, akik szinte napi rendszerességgel fogyasztják. Eleinte a birsalma, sárgarépa köret pótolta a pótolhatatlant. Jó hír viszont, hogy idővel a tésztákat is elő lehet kapni a konyhaszekrényből. Legrosszabb esetben is a gluténmentes változatot.

 Koffein. Elkerülendő!

Aranyszabály: ahogy javul a helyzet, fokozatosan vissza lehet csempészni a legtöbb tiltólistás élelmiszert étrendünkbe. Mértékletesen, kisebb adagokban, gondolva arra, hogy több hetes/hónapos kihagyás után nehezebben emészthető lesz.

Ha változatossá szeretnénk tenni az IBS diétát (vagy bármelyik másikat) kreativitásunkra is szükség lesz. Sok esetben egy-egy tiltott alapanyagot helyettesíthetünk annak mentes változatával.

Jó tanács: nem szabad elkeseredni, hiszen ez sem tart örökké. Kellő odafigyeléssel és kitartással hamar vissza lehet térni egy egészséges étrendhez.

 

Amennyiben tetszett vagy hasznosnak találod a bejegyzést, egy megosztással segíthetsz. A Te környezetedben is van/lehet olyan személy, aki érintett a témában.

Előre is köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://nettahealthstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr4612680319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haveravera 2017.07.23. 23:20:59

Laktózmentes tej, illetve tejtermék nincs. (Tej alatt azt értjük, ami az állat tőgyéből jön származik.)

Haveravera 2017.07.23. 23:34:12

Ami nekem bevált: brokkoli, cékla, kaliforniai paprika, saláta, paradicsom, retek, uborka, sárgarépa, káposzta, uborka, rukkola, kínai kel, NYERSEN, olajjal, citrommal salátának, hozzá tojás, hal, párolt csirkehús.

A spenóttól (nyersen, főve, párolva egyaránt), valamint a banántól és a sajttól rettenetesen ég a gyomrom.
Az őszibarack, kajszi, körte, cseresznye, felpuffaszt (csak ezeket a gyümölcsöket szeretem). Az almától olyan szorulásom lesz, hogy beöntés kell.
A karfioltól szintén felpuffadok.

A tejtől is felpuffadok, de valami rejtélyes okból rettenetesen kívánom a tejet. Megőrülök, mint az alkoholista a piáért. Azt sem bánom, ha felpuffadok, de egy héten háromszor muszáj tejet innom, s ha elkezdem, nem bírom abbahagyni fél liter alatt. Nem tudom, miért van ez....

Netta21 2017.07.24. 07:42:20

@Haveravera: Akkor szerinted gluténmentes termékek sincsenek? Én határozottan éreztem a különbséget, mikor "normál" vagy laktózmentes tejterméket fogyasztottam, mármint nem puffadtam fel, stb.
süti beállítások módosítása