Diétával kapcsolatos tévhitek
2017. november 10. írta: Netta21

Diétával kapcsolatos tévhitek

A hétköznapok során gyakran találkozunk félreértelmezett gondolatokkal, téves jelentéssel elterjedt szavakkal, kifejezésekkel. A diétával kapcsolatban is több tévhit épült be a köztudatba, ezekre próbálok most rávilágítani, néhány aktuális példával.

 food-2803655_1280.jpg

       Forrás: Pixabay

A diéta nem egyenlő a fogyókúrával.

Nap mint nap szembesülök ezzel a félreértéssel, amikor megemlítem, hogy én bizony diétázom. Általában a következő a reakció: „Miért? Te olyan vékony vagy! Hova diétázol még?” stb. A meglepődött, értetlenkedő reakciókat a végtelenségig lehetne fokozni, de a lényeg: sokaknak a diéta egyértelműen a fogyókúrát jelenti.

Szerintem igen nagy különbség van a kettő között.

A fogyókúra a túlsúly leküzdésére vonatkozik, amikor valaki önszántából, a saját érdekében változtat az életmódján. Jó esetben nincs erre semmiféle kényszer. Egy adott ponton elhatározza, hogy ő egy egészségesebb életvitelre vágyik, több önbizalomra. A fogyókúra esetében mérvadó a napi bevitt kalóriák száma, amire gondosan oda kell figyelni. A fogyókúra egy ideiglenes állapotnak tekinthető, ami a cél elérése után véget ér, remélhetőleg egy tartósan pozitív változással.

A diéta sok esetben egy kényszerhelyzet eredménye, betegségek okozta kellemetlenségek szinten tartása, a „problémás” élelmiszerek kiiktatása az étrendből. Ilyen esetek lehetnek az allergiát okozó, a puffadást előidéző élelmiszerek, stb.

A fogyás ilyenkor nem elsődleges célkitűzés. Az én esetemben például a gyógyulás egyértelmű jele, hogy visszatértem a betegség előtti testsúlyomhoz. A fogyókúrával ellentétben a diéta sok esetben egy tartós állapot, ami sok pozitív változást hozhat az illető mindennapjaiba.

Szerencsés esetben a gyógyulás után már nem szükséges szigorúan tartani az előírt étrendet, viszont vannak olyan betegségek is, amelyek egy életen át megkövetelik az odafigyelést és a lemondást.

A bejegyzés trackback címe:

https://nettahealthstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr2413049366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása