Mi a helyzet a mentes termékekkel?
2017. július 27. írta: Netta21

Mi a helyzet a mentes termékekkel?

Manapság sokat vitatott kérdés a „mentes” termékek fogyasztása.

Sokan mentőövként tekintenek rájuk, mellyel szinten tarthatják laktóz-, szója-, gluténérzékenységüket. Ezzel szemben mások igencsak kétkedve tekintgetnek a mentes termékek polcai felé. Ők azok, akik szerint humbuk az egész. Nem létezik olyan, hogy laktózmentes tejtermék, noha ennek ellenkezője szemmel látható.

Nem utolsósorban pedig ott vannak azok, akiket teljesen hidegen hagy ez az egész diétázós mizéria. Nem tudják mi az a speciális étrend, és úgy egyáltalán minek vannak ilyen polcok az üzletben? Jó esetben, nekik nincs erre szükségük. Nagyon jó esetben, hiszen egyre több embernél alakulnak ki ezek az alattomos autoimmun betegségek.

 egg-2191991_1280.jpg

     Forrás : Pixabay

Orvosi szakvélemény helyett, a saját tapasztalataim osztom meg. A javuló közérzetem, a folyamatos gyógyulásom számomra mindennél többet ér. Mivel az IBS diétámnak „köszönhetően” szinte minden létező konyhai alapanyagot mentesre cseréltem, így van mondanivalóm a témában. A diéta kezdete előtt, én is a „boldog tudatlanok” táborát erősítettem. Fogalmam sem volt a laktózmentes tej vagy a gluténmentes lisztkeverék létezéséről. Szükség törvényt bont alapon próbálok ki egyre több diétás terméket, és bizony kellemes csalódás.

Nézzük a tényeket:

Két éve alakult ki nálam az IBS.

Másfél évig csak minimálisan diétáztam (kerültem a cukros üdítőket, desszerteket, nassolnivalókat, túl zsíros ételeket). Rendszeresen fogyasztottam „normál termékeket”.

Fél éve kezdtem el szigorúan diétázni, lecseréltem a megszokott termékeimet mentes változatra.

Tapasztalataim:

Enyhültek a tüneteim. Meg tudok enni egy joghurtot, sajtot, tejberizset kellemetlen utóhatások nélkül. Míg azelőtt bármilyen tejtermék puffadást váltott ki, a laktózmentes változat bizony nem.

Így is ehetek finomakat. A feltételezésekkel ellentétben minimális az ízkülönbség. Szóval teljesen abszurd azt gondolni, hogy a speciális étrend miatt le kell mondani az ínycsiklandozó fogásokról, és mostmár íztelen ételekre vagy ítélve.

Nem egyhangú étrend. Aki ezt gondolja, bizony kreativitás szűkében van. Csak a fantáziánk szab határt, mit mivel párosítunk, tálalunk, esetleg pótlunk. Bárkinek sikerülhet változatos étrendet kialakítania, csupán akarat és türelem kérdése.

Személyes tapasztalataimat leszámítva, nyomós érvek is csitítják a kétkedőket:

1.Nem véletlenül állapítják meg emberek ezreinél a glutén-, laktóz- vagy másfajta intoleranciát. Ha kétségbe vonod a diétás termékek valódiságát, bizony a betegséget is.

2.Világmárkák nem tévedhetnek akkorát, hogy egész termékcsaládot alakítsanak ki, gyártsanak le mentes termékekből.

Amit csak ajánlani tudok:

Tejtermékek: Mizo, Flora

Lisztkeverékek: Szafi Free, Schär

Hústermékek: Kométa, Sága, Kaiser

Ezek a márkák rendkívül széles választékkal rendelkeznek, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

20170418_134247.jpg

        Szafi Free lisztkeverékből készült, gluténmentes kenyérke

Ne feledd: kétkedők mindig is voltak, és bizony lesznek is, témától függetlenül. Az egyéni tapasztalat az, ami számít. Ha Neked beválnak a diétás termékek, és megkönnyítik a mindennapjaidat, annál nagyobb visszaigazolás nincs. Mondjon bárki bármit.

A bejegyzés trackback címe:

https://nettahealthstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr7312691675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása