Stresszűző Praktikák
2017. június 20. írta: Netta21

Stresszűző Praktikák

Egy újabb húzós nap a suliban, egyetemen, munkahelyen. Egy újabb konfliktus. Fogalmad sincs, hogyan őrízhetnéd meg a nyugalmadat. Az unalomig ismételt „Nyugi, majd kialakul!” vagy „Ezen nem érdemes stresszelni!” mondatok nem segítenek. Sőt, inkább csak olaj a tűzre. Kétségtelen, valami másra van szükséged. Olyasmire, ami eltereli a figyelmed, ami segít ésszerűen látni a helyzetet.

Íme néhány stresszűző praktika, amit érdemes belecsempészni a mindennapi rutinodba.

yoga-2176668_1280-001.jpg

       Forrás: Pixabay

Légzéstechnikák.

Arra is gondolhatnál, hogy Te ugyan tudsz lélegezni, merje bárki azt állítani, hogy nem csinálod helyesen. Én sem állítok ilyesmit, viszont jó tudni, hogy vannak kifejezetten a nyugalom megőrzését segítő légzéstechnikák.

Szemezgess az alábbi tippekből:

1 Tipp: Szívd be a levegőt az orrodon keresztül, közben számolj el 4-ig. Tartsd benn a levegőt 2 másodpercig, majd szájon át engedd ki, miközben 6-ig számolsz. Gyakorld ezt 2-3 percig, ha úgy érzed elfogy a türelmed, vagy tele a hócipőd.

2 Tipp: Sajátítsd el a hasi légzés technikáját. Ez kifejezetten enyhíti a szorongás, pánik érzetét, jobb közérzetet eredményez. A belégzés, kilégzés ugyanúgy történik, mint a fenn említett gyakorlat esetében. Nem kell mást tenned, mint kényelmesen elhelyezkedni, az egyik kezed a mellkasodra, a másikat pedig a gyomorszájadra helyezni. Figyelj arra, hogy hasból, ne pedig mellkasból lélegezz. Mindezt erőlködés nélkül tedd, másképp elmarad a pozitív hatás.

Fontos, hogy csak a légzésre koncentrálj. Zárd ki a nyüzsgést, a háttérzajt. A jutalmad pedig jobb közérzet, nyugodtabb hozzállás, jobb problémamegoldó készség lesz. Megéri!

Mantrák.

A tibeti buddhizmushoz szorosan kapcsolódó mantrák használata az energiáramlást helyezi a középpontba. Nyugi, Neked nem kell a tibeti mesterek nyomdokaiba lépned ahhoz, hogy hasznosan gyakorold a mantrázást.

Miért jó ez Neked?

Segítségükkel megtanulod uralni különböző élethelyzeteidet, növeled a pozitív energiákat. Lényegében a mantrák ismételgetése segít túllendülni a nehézségeken, a negativitáson, erőt ad a folytatáshoz.

Mi legyen a mantrád?

Mindenképp olyasmit válassz, ami pozitív érzésekkel tölt el, inspirál, cselekvésre késztet. Lehet egyetlen szó, mottó, idézet a kedvenc könyvedből/filmedből, részlet egy dalszövegből. A lényeg, hogy számodra meghatározó jelentéssel bírjon.

Autogén tréning.

Sokak számára ismeretlen ez a relaxációs módszer. Néhány hónappal ezelőttig számomra is az volt, mára szinte elhagyhatatlan része a napjaimnak.

Ez az orvosilag megalapozott eljárás a belső koncentráción alapszik, így elősegítve a test-lelki és mentális ellazulást. Nevezhető egyfajta önhipnózisnak is, amely során egy alvás közeli állapotba kerülünk.

Miért használd?

Az autogén tréningnek fontos szerepe van a test öngyógyító folyamataiban: javítja az alvásminőségedet, kiegyensúlyozottabbá és energikusabbá tesz, növeli a gondolkodási képességedet, kreativitásodat, problémamegoldó képességedet.

Számomra leginkább az alvásban segít. Megfigyeltem, hogy érdemes elalvás előtt meghallgatnom a hanganyagot, mert utána sokkal jobban alszom, mint egyébként. Nem ébredek meg óránként, és rémálmok sem gyötörnek. Arról nem is beszélve, másnap mennyivel kipihentebben ébredek. Nap közben is hasznos lehet, ha teljes nyugalmi állapotba szeretnél kerülni.

Amit érdemes észben tartani, hogy mindez csak akkor hoz eredményt, ha nap mint nap rendszeresen gyakorlod. Ha van lehetőséged terapeuta segítségével is végezheted a tréninget, vannak kifejezetten erre alakult csoportok, ahol elsajátíthatod a relaxáció ezen módjának hogyan és mikéntjét.

Ugyanakkor a YouTube-on is számos autogén tréning hanganyaga fellelhető, töltsd le bátran akár a telefonodra is. Így bármikor zavartalanul hallgathatod. Én a SEERGA Nyelvi Központ tréningjét választottam, amit már hónapok óta rendszeresen és kitartóan használok.

Légy nyitott és kitartó, meglesz az eredménye!

A bejegyzés trackback címe:

https://nettahealthstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr4312608921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása