A hétvége fogalmához gyakran társítunk finomabbnál-finomabb falatokat. Ezek közül a legcsábítóbb a desszert, amitől a különböző ételérzékenységek sem tántoríthatnak el.
Ha Te is hasonló problémával küzdesz, és ötleted sincs, milyen desszert kerüljön fel az asztalra, próbáld ki az alábbi receptet!
Ezúttal egy igazi különlegességet hoztam, mégpedig a kókuszos grízes kocka mentes változatát.
Hozzávalók:
Tészta:
- 3 tojás
- 5 dkg kókuszvirágcukor
- 10 dkg Naturbit Alfa-Mix lisztkeverék (vagy bármilyen más ételérzékenyeknek készített lisztkeverék)
- 2 ek. holland kakaópor
- 1 ek. fehérborecet
- 1 tk. Haas Natural sütőpor (gluténmentes)
Töltelék:
- 1 tasak Haas Natural vaníliáscukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 ek. eritrit
- 6 dl laktózmentes tej (pl. Mizo)
- 1 citrom héja
- 10 dkg gluténmentes gríz
Csokimáz:
- 1 étcsokoládés tortabevonó (pl. Marika)
- 10 g Mizo laktózmentes vaj
- 0,3 dl laktózmentes főzőtejszín/habtejszín
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. 4-5 perc alatt habosra keverjük a tojásokat a kókuszvirágcukorral. Ráöntjük a lisztet és a kakaóport. A tésztát sütőlappal bélelt sütőlemezre szedjük, és kb 1cm vastagon szétterítjük. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: alsó-felső programon elég 180 fok
A vaníliáscukrot és az eritritet elkeverjük a tejjel, a citrom reszelt héjával, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a grízt. Lassan melgítve sűrűre, de kenhetőre főzzük a krémet. Elkenjük a kihűlt tésztán. A megkent piskótalapot kettévágjuk, egymásra helyezzük, hagyjuk kihűlni.
Az apróra tört csokihoz hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, vízgőz felett megolvasztjuk, megkenjük vele a sütemény tetejét.
Tárolás: hűtőben
Tálalás: kockákra vágva